Zilli Gönen Barajı Ne Zaman Yapılacak?

Madenli Mahallesi’nin güney doğusunda Zilli Çayı üzerine yapılması planlanan ve 2020’de bitirilmesi öngörülen yapay göl olma özelliğine sahip GÖNEN BARAJI yapılmadı. Arsuz ovasında On binlerce dönümlük tarım alanlarının tamamı sulanabilir niteliktedir. GÖNEN Barajının yapılması yer altı su kaynaklarımızın tükenmesini önleyecek, Türkiye ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayan tarımsal ürünlerimizin verimini arttıracak ve çiftçilerimizin maliyetlerini azaltacaktır. ARSUZ’UN DAĞLARDAN AKAN BÜTÜN SU KAYNAKLARIMIZ GELECEK KUŞAKLARA AKTARILABİLECEK EN DEĞERLİ HAZİNEDİR VE ACİL OLARAK KORUNMALIDIR.

Karaağaç Mahallesi’nden Uluçınar Mahallesi’ne kadar olan kısımda Beyköy,zilli ,Hacıahmetli,Hüyük ,Avcılarsuyu çayları; Arsuz ilçemizin en önemli akarsularıdır. Arsuz dağlarından denize dökülen ve ekolojik dengenin temel öğesi olan bu sularımızın boşa harcanmaması gerekmektedir. İçme suyu ve tarımsal sularımızın yaz- kış yetersiz oluşu haritada gördüğümüz bu akarsularımızın biriktirilmesini sağlayacak göletlerin yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Böylelikle gelecekte Arsuz ilçemizin içme, kullanma, sanayi ve tarım faaliyetleri için, sürekli olan su ihtiyacı çok büyük oranda karşılanabilir. Ayrıca göletlerde biriktirilen su, kurak dönemler içinde bir güvencemiz olacaktır. Göletler kısa sürede yapılabilen ve maliyeti düşük olan su depolama yapılarıdır.

Arsuz Avcılar suyu nehrine su kontrolünü tutan ufak bir gölet yapılmış ancak yetersizdir. Akarsularımıza büyük yapılı göletlerin yapılması Zaruri bir ihtiyaçtır. ORMANLARIMIZDA DEVAM EDEN AĞAÇ KESİMİ MADEN FAALİYETLERİ İÇİN Mİ YAPILIYOR? TRAŞLANAN ALANLARDA FİDAN DİKİMİ YAPILACAKMIDIR? ARSUZ HALKI BU SORULARI SORUYOR VE YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA BEKLİYOR.

Ormanlarımızın traşlanması İleri zamanlarda Su kaynaklarımızın azalmasına olumsuz etkisi azımsanmayacak ölçüde olacaktır. Ormandaki ağaçlar yeraltı su seviyesini yükseltiyor, içme ve sulama suyumuzun miktarını arttırıyordu. Arsuz ilçemizde nüfusun ve şehirleşmenin artışına paralel olarak su ihtiyacı artmakta olup su kaynaklarımız azalmaktadır. Azalma nedeni yetersiz yağış ve orman ağaçlarının ürettiği suyun kesilmesidir.

ARSUZ SUSUZLUK TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYADIR. ARSUZ’UN İÇME SUYU İLE TARIMSAL SULAMA SUYU YERALTINDAN KARŞILANMAKTADIR. YERALTI KAYNAK SULARIMIZ İSE TÜKENİYOR. Arsuz kış aylarında bile tarımsal sulamada yeraltı sularını kullanmaktadır.Yaz mevsiminde yine yeraltı kaynaklarından sulanan narenciye, meyve, tarla sebzeleri gibi ürünler ciddi su ihtiyacı olan ürünlerdir. Yeraltı sularından ziyade bizim yerüstü sularını depolayıp onları kullanmamız daha doğru olacaktır. Çünkü yeraltındaki su seviyesinin daha aşağıya inmesine neden oluyoruz.

KLORLANMIŞ İÇME SULARIMIZDAN ALINAN NUMUNELER KOLİFORM BAKTERİ VE ESCHERİCHİA COLİ BAKTERİLERİ İÇERMEKTEDİR. ARSUZ ‘UN İÇME SULARI HALK SAĞLIĞI SONUÇLARINA GÖRE İÇİLEMEZ NİTELİKTEDİR. Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü(HATSU), Arsuz ilçe genelinde su ihtiyacını karşılamak için çözümler üretmeye ve sondaj kuyuları açarak halkımızın su ihtiyacını gidermeye çalışmaktadır.Ancak Hatay il sağlık müdürlüğü internet sitesinde yayınlanan içme suyu analiz verilerine göre Arsuz’un içme suları uygun değil.

Kentsel Kanalizasyon Sistemi bağlantısı olmayan Arsuz ilçemizin bütün mahallelerinde ise atık sular evlerin kendi fosseptiklerine verilmektedir. Arsuz merkez ve Mahallerinde ölçüm ve keşif incelemesi sonrasında su olduğu gözlenen bölgelerde sondaj çalışması yapan İdare, Madenli’de 105,Nardüzün de 136 metre derinliğinde su kaynağına ulaşmıştır. Kıyıdan uzaklaştıkça yeraltı sularımız 150-180-200 ve 250 metre yeraltında kalıyor.

Tarımsal alanlarda yapılan sondaj çalışmaları bize bu rakamları göstermektedir. Bu dağlardan akan sulardan Arsuz’a ayak basan her insan faydalanabilmeli , kamuya açık yerlede sebil içme suları yapılmalı ve insanlar bu sebillerden ücretsiz olarak su içebilmeliler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir