2016 Kasım ayında solucan gübresi üretimi ile başladı tarıma ilgim… Kısa sürede çok şey öğrendim ve tarım söz konusu olunca anladım ki bilgi sonsuz ve DEĞİŞKEN! Eskilerde makineli tarım yoktu yapay gübre, ilaç yoktu. İnsanlar yeşil devrim ile birlikte hızla traktör ve ekipman alımına başlamış, kimyasal kullanımı ise daha da hızlı bir şekilde artmış.
Şimdilerde toprağı sürmenin aslında pek iyi bir şey olmadığını, eski zamanlardaki rekolteyi yakalamanın zor olduğunu, her şeyin her yerde yetişmeyeceğini konuşuyorlar… Bazı kesimler organik tarım ile bazıları doğal tarım ile bunu tecrübe ediyor ve iyi ki diyorlar… Organik tarımda denetmenler, yönlendiren mühendisler var, rotanız, programınız belli. Biz bugün doğal tarımdan bahsedeceğiz.
Daha zahmetli olan ve daha maliyetsizinden, BELEŞ TARIM neredeyse… 700m2 kadar olan bahçemizde iri domates, haylan kabağı, salatalık, kabak, ay çekirdeği, kavun neler neler yetiştirdik hiç bir canlıya zarar vermedik ve onlardan zarar da görmedik. Kuşlar ay çekirdeklerini yemedi, domatesimizde tuta zararlısı çok azdı ki domates yetiştirenlerin en büyük sorunlarındandır bu, belki birkaç kurt o kadar, lifleri görmeniz gerek tek kökte 38 tane… Nasıl yaptık anlatayım hemen… Kendimiz üretici olunca solucan gübresini bolca kullanarak ekim yaptık ama siz toprağınıza kompost karıştırarak birkaç ayda toprağa solucan çeker ve gübrelerini yüzeyde bırakmalarını sağlayabilirsiniz. Yıllar geçtikçe bizdeki gibi toprağınız çok daha verimli olacaktır.
Ekim sonrasında düzenli olarak sebzelerin üzerine odun külü serptim, pekmezli su ile suladım bazen karpuz kabuklarını 2 gün suda bekletip onun suyu ile sulama yaptım. Ayda 1 Leonardit ve kaolin kilini suda karıştırıp yapraktan uyguladım. Zararlılar içinde; herkesin bildiği yalancı tespih ağacı (zınzırak) tohumu kullandım.
Sabunlar, kekikler, pul biberler benim doğal böcek kovucuma malzeme oldular… 10 dönüm bir yer için 200 lt bir tank gerekli ve bu zahmetli evet ama sanıldığı gibi zor değil, birilerine borç yapmaya yada toprağı daha fazla zehirlemeye gerek yok. Buğday derneğinin Türkiye geneli yaptığı ZEHİRSİZ SOFRALAR çekimlerinde 1000 dönüme dek organik tarım, doğal tarım yapanlar var mutlaka izleyin zor değil inanın hatta vazgeçemeyeceksiniz… Orada insanların nasıl zehirsiz üretimi başardığını gıpta ile izleyeceksiniz.
Gelelim tarife : 20 lt lik su kovasına içi boş iken -Yarım kg kadar çekirdeği kırılmış zınzırak tohumu _Yarım kalıp sabun _ 2 çorba kaşığı pulbiber _1 avuç odun külü _ 2 çorba kaşığı kekik _yarım çay bardağı zeytinyağı _o dönemde çevrede var ise 1 er avuç sütleğen otu, ısırgan otu. Malzemeler tamam ise kovayı ağzına dek su ile doldurun günde 1 kere karıştırın, 4 gün boyunca. Sonrasında süzün, kullanıma hazırdır. Kullanacağınız miktarı 10 katı su ile inceltip yapraktan veya kökler den verebilirsiniz… Bereketli bir ekim dikim dönemi olsun .