14 Yeni Büyükşehir Belediyesi için Katılımcı Yerel Yönetim Modelinin Geliştirilmesi ve Hayata Geçirilmesi Toplantısı

İçişleri Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yararlanıcısı olduğu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Avrupa Komisyonu mali desteğiyle yürütülmekte olan Yerel Yönetim Reformu III. Aşama Projesi “14 Yeni Büyükşehir Belediyesi için Katılımcı Yerel Yönetim Modelinin Geliştirilmesi ve Hayata Geçirilmesi ” kapsamında Mahalle yönetiminin katılımcı hale getirilmesi etkinlikleri kapsamında Arsuz halk toplantısı düzenlendi. Arsuz Kent Konseyi , Arsuz Belediyesi, Hatay Kent Konseyi, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve halkla birlikte Arsuz ilçemizin sorunları ve çözüm önerileri ele alındı. Ön plana geçen dört alanda sorunlar tartışıldı:

1-SU VE KANALİZASYON ALANI

Kurumsal görevi ve misyonu itibariyle Su ve Kanalizasyon idaresi Hatay Büyükşehir Belediyesi (HATSU) bünyesindedir. Fakat Arsuz ilçesi temelinde ortaya çıkan sonuçlarla ilgili olarak ortaya atılan görüşler aşağıda sunulmuştur. Bunlar şu şekildedir; -Arıtma tesisi sorunları -içme suyu hatları yenilenmesi -Su sondajları yapılması ve mevcut sondajların bakımları jeneratör eksikleri -Rögar kapakları dayanıksızlığı ve buna bağlı sorunlar – aynı zamanda sulama suyu sorunları, Barınak ve derelerin temizliğidir. Gülcihan’da yapılması plananan Arıtım tesislerinin faaliyete geçmeden Gülcihan Tatil Köyünün geleceği şimdiden karartılmıştır. Ekonomik sebeplerden dolayı bu yerin seçilmesi, insan yaşamı ve doğanın geleceğine büyük bir darbedir. Maddi sebepler hiçbir zaman doğa ve insan yaşamından üstün olamaz.

2-DOĞA VE ÇEVRE ALANI

Doğanın korunmasına ve yaşadığımız coğrafyanın sorumluluğuna yönelik halkta küçükten-büyüğe bilinç oluşturma temelli, iklim değişikliği ve iklim değişikliğine karşı mücadelede sıklıkla halk bilgilendirme toplantılarının yapılması gerektiği gibi doğa ve çevresel alanlara yönelik çalışmalar yapılması gerektiğine dair geniş çaplı görüşler ortaya atılmıştır.

3-EĞİTİM ALANI

Eğitim alanı temel olarak 8 başlıkta incelenmiştir. Bu başlıklar sırasıyla; Tarım, turizm, gençlik, çocuk, engelli, emekli, kadın ve sosyal konular alanında olmuştur. Tüm bu eğitim konu ve başlıkları alanında ortaya atılan görüş ve fikirler aşağıda ki gibidir; -Tarım: İyi tarım modelinin geliştirilmesi, çiftçilerin desteklenmesi modern çağda varlıklarını daha etkin bir şekilde devam ettirebilmesi için uygun eğitimlerin alınmasını düzenlemek veya teşvik edilmesini sağlamak,

-Turizm: Nitelikli eleman yetiştirilmesine teşvik edici olanakların veya eğitimlerin sağlanması, kıyıların halkın kullanımına eşit ve adil bir ölçekte açılmasının sağlanması ve yüksek fiyat endexinin incelenilmesi ve müdahale edilmesinin sağlanması turizm alanında ortaya çıkan görüşlerdir.

-Gençlik: Gençlik merkezinin oluşturmasına yönelik adım atılması (belediye) eğitim, etkinlik ve yönlendirme-kariyer günleri kent konseyi tarafından yapılmasına imkan sunulması, spor komplekslerin kent içerisinde iyileştirmesinin sağlanarak uygun revize çalışmalarının yapılması gençlik anlamında öne çıkan görüşlerdir.

-Çocuk: çocuklara özel kütüphane ortamının sunulması, yaz okulları için uygun eğitim ortamının tesisi (resim, müzik) mobil sinema ve tiyatro alanında 38 mahallenin çocuklarına etkinliklerin yerinde sunulması görüşleri ortaya atılmıştır.

-Engelli: dezavantajlı gruplar için; doğrudan ve her alanda engelsiz yaşam modelinin kent içinde oluşturulması istenmektedir.

-Emekli: emekliliklerin üretime katılımını sağlayacak ve boş vakitlerinin gelişimlerine ayırabilecek uygun alanların oluşturulması fikri en temel haliyle ortaya çıkmaktadır.

-Kadın: üretimin desteklenmesi, pazarlaması, kent konseyi kadın meclislerinin geliştirilmesi, kreş açılması ve okul öncesi destek, halk bilim okulunda kadına destek eğitimi tüm bu alanda karşımıza çıkmaktadır.

-Sosyal Konular: toplumun uygun ölçek ve kapasitelerde katılımını sağlayarak uygulanabilmesi mümkün projeler hususunda görüş ve fikirlerinin ele alınarak, topluma yer verilmesi görüşü ortaya çıkmaktadır. Eğitim alanına yönelik olarak, Karaağaç’ta Yapılan Halk Bilim Evi Okulu Projesinde; tüm bu konu başlıkları belirli periyodik takvimde işlenebilir özellikte ortaya çıkmıştır. Kent konseyi bu işlerin organizatörü rolünü üstelenecek belediye ise rolü itibariyle uygulayıcısı olacaktır. Eğitim alanına yönelik ortaya atılan fikir ve görüşler sunulmuştur.

4-SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER ALANI Engelli sporları ile ilgili faaliyetlerin artırılarak hobi, yetenek ve keşif alanlarına göre diğer branşlardada faaliyetler yapılması hususunda görüş bildirilmiştir. Sosyal olarak adlandırılan tesislerin sosyal belediyecilik ilkesine göre fiyatlarda yaşanan istikrarsızlık ve yükseklik sebebiyle, bu fiyatların vatandaşlara uygun hale getirilmesi ve işletmelerin belediyeye bağlı olarak çalıştırılıp özelleştirilmemesi gerektiği ve bu gibi doğrudan belediye eliyle işletilecek tesislerin arttırılması görüşleri sosyal konularda ortaya çıkmıştır.

KATILIMCI İLKESİNİN OLUŞMASINDA ÖRGÜTLENMENİN ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞU VE BU ÖRGÜTLENMEDE KENT KONSEYİNİN BÜYÜK BİR FIRSAT OLDUĞU FİKİR BİRLİĞİNE VARILDI.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir