Arsuz Su Kemeri Koruma Altına Alınmalıdır!

Arsuz su kemerine ait bu taşların izleri binlerce yıllık bir tarihi yaşatmaktadır. ancak gelin görün ki bu taşlar ait olduğu yerlerden sökülüp , otel, kafe, restoran,ev ve villa yapımında ya da bazı mekânların iç dekorasyonunda kullanılmaktadır. Her ne kadar bölge sit alanı olarak ilan edilse de yağmalar devam etmektedir. Mahalle sakinleri ile yaptığımız yüz yüze görüşmede , yüzlerce metre uzunluğunda olan ve kurşun borularla döşenmiş olan bu su kemerinin 50 ile 60 yıl önce sağlam olduğunu ifade ettiler. İnsan kaynaklı çevresel etkenler nedeniyle gözden kaybolacak seviyede ve gün geçtikçe azalan, zarar gören tarihi su kemeri kalıntıları etrafında gerekli temizliğin yapılarak çit ile korunması gerekmektedir.

Arsuz’un su kemeri ve antik liman batıkları üzerine araştırmalar yapılması Arsuz’un kültürel tarihine ışık tutacaktır. Bu kalıntıların varlığı, Rhosus kentinin önemini göstermesi bakımından önemlidir. Arsuz ‘un su kemeri ve antik limanları ile ilgili bilgileri antik yazarların günümüze kadar gelmiş eserlerinin ilgili kısımlarından öğrenmekteyiz. Rhosus kenti ile ilgili müşahede ve izlenimlerini eserlerinde belirtmiş olan yazarların Arsuz (Rhosus) kenti hakkındaki intibaları çok kıymetlidir. Arsuz Su kemeri, Arsuz dağları eteklerinden Arsuz şehrinin yerleşim birimlerine ve limanlarına su iletme projesi olarak karşımıza çıkıyor. M.Ö.4. yüzyıl da yaşamış Khioslu Theopompus’un Arsuz’un burunlu ve kale mahallesinde yer alan Georgia limanlarından bahsetmesi, Arsuz’un eski çağ liman yerleşimlerinin antik deniz ticareti ağında merkezi bir öneme sahip olduğunu göstermektedir.

Arsuz’da Avcılarsuyu mahallesi sırataşlar sokağında bulunan su kemeri kalıntıları projenin mükemmeliyeti hakkında fikirler vermektedir. Dağ eteğindeki su kaynağından gelen suları, kurşun borular içerisinde topografyanın getirdiği engelleri aşarak yüzlerce metre uzaklıktaki kente ve limanlara ulaştıran sistem belki de döneminin en büyük mühendislik başarılarından biridir. Bir sur kompleksi hüviyetindeki bu sırataşlar yığma taş işçiliğinin abidevi bir örneğidir. Taşlar,antik çimento ve kireç karışımı ile hazırlanan harçla tutturulmuştur. Kendinden sonraki zamanlara ilham veren bu yapının kurşun boruları kireç harcıyla kaplanmış.

Kırmızı işaretle işaretlediğim kurşun boru belki de yüzlerce metrelik bu su kemerinin son iletim kurşun borusudur. Su kemerinde Kusursuz bir şekilde birbirine yapışmış taş blokların yapım yöntemini ve kurşun su borularını su geçirmez kireç harcı ile örten harcın sırrını ise ancak arkeologlar çözebilecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir